Artificiile lui August – Perseidele

Mai întâi e Haos. Din el se desprind fărâme și se formează picături ce prind formă.

Mai întâi a fost Haosul, spun grecii antici. Din el au izvorât Pământul și Paradisul ai căror copii au fost Cronos și Rhea din neamul titanilor, iar ei au zămislit pe Hades, Poseidon și Zeus. Istoria universului axată pe Muntele Olimp așează zeii și muritorii într-un spațiu povestit de legende colorate în sânge și iubire, și-i evocă în fiecare noapte senină prin constelațiile ce luminează bolta cerească.

Perseids - Jeff Sullivan

Povestea curentă amintește pe Zeus, stăpân al cerului, conducător al zeilor și al muritorilor, care în neastâmpărul sufletului său s-a îndrăgostit de nenumărate ori, de zeițe și muritoare deopotrivă. Danae, fiica lui Acrisius, regele Argosului, i-a aprins dorința nemuritorului, devenind mama lui Perseu. Acesta s-a născut în pofida încercărilor lui Acrisius de a-și proteja fiica și implicit viața, căci Oracolul din Delphi îi prezise că va muri de mâna nepotului semizeu. Ce e scris să se întâmple, se întâmplă în cele din urmă; în ploaie de aur s-a transformat Zeus să ajungă la Danae, închisă de al ei tată într-o încăpere cu pereți de bronz și deschidere către cer, astfel Perseu venind pe lume.

A trăit eroic, ucigând Meduza din al cărui sânge s-a născut Pegasus, calul înaripat, dăruit de către Minerva muzelor. A murit căci statutul de semizeu nu-i acorda nemurirea, dar în semn de prețuire a fost agățat în înaltul cerului, formând constelația ce-i poartă numele.

În fiecare an de aproape 2000 de ani, între 10–13 August, o ploaie poleită dansează pe cerul senin. Norul de Perseide vine din cometa părinte Swift-Tuttle, dispărând la altitudini de peste 80 de kilometri. Le-ai văzut vreodată?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s