Îți scriu despre scris

Vine momentul când nu ai unde să te întorci decât la foaia de hârtie. Nu gândești, ci simți, nu îți întrebi mintea, ci sufletul. Și scrii, scrii antrenat de sunetul tastelor, de ritmul pe care acestea îl creează sub degetele tale care nu gândesc, ci simt. Te lași dus de muzica literelor pe fundal electronic, auzind-o clipă după clipă, dornic să o reasculți după ce treci în următorul paragraf, pe următoarea pagină, la următorul capitol. Dorința totuși ți-ai educat-o să respecte răbdarea.

shutterstock_125980433

De îndată ce primul paragraf mocnește sub privirea înconjurată de întunericul nopții, dar și al necunoștinței cuvintelor ce vor urma, ai impresia eronată că știi încotro te îndrepți. Eroarea vine tocmai din nerespectarea primului paragraf care-ți expune clar că nu scrii cu capul, ci cu inima. Amintește-ți asta și lasă sufletul să se prelingă prin degete, pe taste, în foaia albă a documentului pe care l-ai început și nu te opri decât când simți că pauza e necesară, nu când știi, pentru că tu nu știi încă nimic.

Ascultă ritmul, lenevește sau lovește mai vivace literele iluminate și curgi cu ele până ajungi la pauza ce cauzează teroare. Treci peste clipele inițiale de sub imperiul terorii și coboară mai departe pe pagină spre a urca pe o coală nouă. Apoi, vei începe din nou să cobori. Aproape ca-n viață, doar după ce ai atins subsolul absolut, nu mai ai un „în jos” spre care să te îndrepți și pornești iar, de sus. De la stânga la dreapta, cu litere mari și mici, cu diactritice și semne de punctuație, cu patos și sentiment.

Prima versiune niciodată nu o vei scrie cu capul; prima versiune întotdeauna vine din inimă, abia când ai ajuns la teroarea pauzei, te conformezi și implici capul în cele transmise de suflet. Abia atunci îți permiți creierului să sufle peste negrul înscris pe spațiul alb.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Îți scriu despre scris&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s